Fizik tedavi ve rehabilitasyon, özellikle doğuştan edilmiş ya da sonradan oluşmuş olan sinir, kas ve iskelet sistemi problemleriyle ilgilenen bir uzmanlık dalıdır. Tabi sadece bunlarla da değil. Nörolojik problemler, ortopedik sorunlar, fıtık sorunları, felç durumları, travmalar, ağrılar, kireçlenmeler ve ameliyatlardan sonra gelişen fonksiyon bozuklukları gibi pek çok durum için özel bir çalışma yapılması gerekmektedir. Paylaşım Özel Eğitim Kurumları dahilinde yapılan fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavi süreci, oldukça etkili bir çalışma ile uzman kadro tarafından yürütülmektedir.
Fizik tedavi fiziksel tekniklerin ve yöntemlerin tedavisinde kullanılması anlamına geldiği için, bu konuda ancak uzman kişilerin tedavisi çözüm odaklı olmaktadır. Fizik tedavi çok hassas bir tedavi olduğu için asla vücudunuzda yara ya da lezyon oluşumu gözlemlenmez. Hastaların ağrılarını, dertlerini en aza indirmek ve hatta yok etmek üzerine sürdürülen fizik tedavi ve rehabilitasyon, pek çok konuda yaşam aktivitesinin tekrar kazanılması için çok önemli bir çalışma sunmaktadır. Bu konuda uzman ekibimizle iletişime geçerek en optimum sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Fizik tedavinin kullanıldığı alanlar son yıllarda teknolojinin de katkısıyla oldukça artmış durumda. Ortopedik yaralanmalar ve hastalıklar başta olmak üzere, nörolojik sinir kas hastalıkları ve yaralanmaları bu konuda çok önemlidir. Kronik ağrıların ve akut tedavilerinin de süreci fizik tedavi ve rehabilitasyon ile yürütülmektedir.
Bunların yanında aşağıdaki kategorilerde de fizik tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Önleyici tedavi yaklaşımları ve beraberinde gelen tedavi süreçleri gibi pek çok hayati alanda fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin desteğini almaktayız. Erzurum fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi olarak hizmet veren Paylaşım Özel Eğitim Merkezi, bu konuda uzman ekibiyle yaralarınıza derman olmaya devam ediyor. Tek yapmanız gereken hemen iletişime geçmeniz olacaktır.
Hastanın rehabilitasyon sürecinde tedavisini desteklemek amacıyla uzman fizyoterapistlerimizin önerisiyle Hidroterapi seansı uygulanmaktadır. Hidroterapi; havuz rehabilitasyonu olarak da ifade edilen bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasıdır.
Kurumumuz bünyesinde bulunan Hidroterapi uygulaması; Serepral plasi, inme, omurilik yaralanması, travmatik beyin hasarı, multipl skleroz, Parkinson hastalığı, muskuler distrofiler, Guillain-Barre Sendromu ve denge bozuklukları gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Ayrıca, kas iskelet sistemi ve spor yaralanmalarında, vücuttaki kırıklarda, yaşlılığa bağlı kireçlenmelerde, fibromiyalji, osteoporoz ve obezite tedavisi ve rehabilitasyonunda, protez ve diğer ortopedik operasyonlar sonrası rehabilitasyonda hidroterapiden yararlanılır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarında uygulanan pek çok yaklaşım bulunuyor. Hastalığın teşhisi konduktan hemen sonra hastanın mevcut durumuna ve iyileşme sürecine göre bir fizik tedavi süreci planlaması yapılır. Fizik tedaviler uzman hekimlerin denetimlerinde yapıldığı için bu konuda çok özel ve hassas bir ilerleme kaydedilir.
Yapılacak olan tedavi programında ilaçların ve fiziksel tedavi çalışmaları varlığını görebilirsiniz. Bu konuda uygulanan pek çok yöntem bulunuyor. Örneğin ısı, ışık ve su ajanları olarak isimlendirdiğimiz çalışmalar. Bunlar içerisinde yüzeysel ısı, derin ısı ve hidroterapi gibi yöntemler bulunuyor. Bu uygulamaları alanının uzmanı hekimler yaptığı için bu konuda gönül rahatlığı ile tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları arasında yer alan elektroterapi nedir sorusunun cevabını hemen verelim. Vücuda belirli ölçülerde frekans verilir ve şiddetin de akımıyla birlikte vücudun tepkileri gözlemlenir. Çok ufak derecelerde verilen bu akım çalışmaları, kasları uyarmaktadır. Akut, kronik ağrı, ödem tedavisi, kas kuvvetlendirmesi ya da belirli kasların özel olarak çalıştırılması için bu tedavi yöntemi uygulanabilir. Bu durum tamamen planlanan tedavi süreçlerine göre karşımıza çıkar.
Mekanoterapi nedir sorusunun cevabında ise mekanik cihazların ve aparatların kullanımı yatıyor. Yürüme ve yürütme robotlarından tutun da, kol robotları, traksiyon, spinal dekompresyon, cpm cihazları ve diğer teknolojik tedavi araçları kullanılabilir. Bu tedavilerde uzmanların varlığı ile hareket edildiği için çok daha verimli bir sürece merhaba diyebilirsiniz.
Manuel terapiler için herhangi bir makineye ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu konuda uzmanımız kendi elleriyle özel bir çalışma yapar ve sadece elleriyle fizik tedavi çalışması uygular. Manuel terapilerde genellikle kas spazmı, kas gerginliği ve eklemlerde yer alan fonksiyon bozuklukları ön plana çıkmaktadır.
Bu yüzden problemlerin azaltılması için eller özenle kullanılmaktadır. Fizyoterapistler, bu manada çok daha etkili ve başarılı çözümler karşımıza çıkarmaktadır. Uzmanlarımız Paylaşım Özel Eğitim Kurumu bünyesinde pek çok konuda manuel fizik terapi çalışmasını sürdürmektedir.
Bu konuda net bir egzersiz söylememiz doğru olmayacaktır. İşin uzmanları doktorlarımız, hastamızın ihtiyaçlarına göre bir çalışma planlayacağı için tamamen sizlerin de beklentisi doğrultusunda bir çalışmaya ulaşmış oluyoruz aslında. Hastalığın tedavi sürecine bakarsak, tedavi edici egzersizler bu süreçlerin en önemli noktasıdır diyebiliriz.
Aktivite düzenlemeleri, egzersizler ve sporun günlük yaşama eklenmesi durumu ve zararlı olarak görülen pek çok alışkanlığın ortadan çıkarılması gibi süreçler adına özel beslenme önerileri de sunulmaktadır. Aslında tamamen hastanın ihtiyacına göre bir tedavi edici egzersiz planlaması yapılmaktadır.
Fizik tedavi süresi ne kadar sorusunun net bir cevabı yoktur. Ama şunu söyleyebiliriz ki fizik tedavi ve rehabilitasyon tamamen seanslar bazıyla ilerler. Ortopedik hastalarda genellikle 1 saatlik 10 ile 20 seans arası çalışma çözüm getirebilir. Burada tamamen aranılan çözüm ve gidilen yol ile ilgili bir planlama yapılmaktadır.
Nörolojik problemlerin çözümü için yapılacak olan seanslarda ise süreç biraz daha farklı ilerlemektedir. 1, 2 saatlik seanslar şeklinde uygulanan rehabilitasyonlar, özellikle hastanın durumuna göre şekillenmektedir. Bu tedavi süreci aylar da sürebilir, yıllar da sürebilir. Tamamen tedaviye verilen cevap, ilerleme ve sonuç beklentisiyle ilgilidir. Uzman doktorlarımız bu konuda sizlere gerekli açıklamayı yapacaktır.
Fizik tedavi uygulamaları genellikle acı veren uygulamalar değildir. Tabi hastada eklem kısıtlığı bulunuyor ise ya da donuk eklem gibi bir problemi var ise buradaki egzersizler biraz ağrı yapabilir. Zira esneme ve germe egzersizleri ile ilerleneceği için pek çok kişiyi doğrudan etkileyebilir bu durum.
Yapılacak olan işlem tamamen hastanın durumuna göre bir düzenleme yapmak olacaktır. Fizik tedavi uygulamalarının genellikle ağrısız olmasının en büyük sebebi sürece hakim olan uzmanların çalışmasıdır. Ağrısız fizik tedavi Erzurum’da Paylaşım Özel Eğitim Kurumunda yapılmaktadır. Bu konuda uzmanlarımız ağrısız çözümler için sizlere detaylı bilgiler verecektir. Tek bir tıklama ile ulaşabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.
Tedavi süreci ve yoğunluğu düşünülürse, yan etkisi en az olan ve riskleri oldukça düşük olan tedavi yaklaşımlarının başında fizik tedavi ve rehabilitasyon geliyor. Çok nadir görülen yan etkiler mutlaka olabiliyor. Bu da kişiden kişiye değişiyor. Ama yaşanan durum ciltte aşırı duyarlılık, kan basıncı değişiklikleri gibi sorunlar oluyor. Doktorunuz bu konuda sizinle aynı anda ilerleme kaydettiği için, sürecin bizzat takipçisi oluyor.
Riskler; deneyimli uzman personel eşliğinde uygun teknik ve yeterli tıbbi malzeme kullanarak ortadan kaldırılmaktadır. Paylaşım Özel Eğitim Kurumu dahilinde bu durumların görülme sıklığını en aza indirmek için özel analizler ve çalışmalar yapmaktayız. O yüzden uygulama öncesi tıbbi durumunuz hakkında doktorunuza detaylı bilgi vermeniz oldukça önemli olacaktır. Bilinen ilaç alerjisi durumlarını, hastalıklarınızı doktorunuza belirtmelisiniz. Bu sayede sürecin ilerlemesi tamamen bu bilgilerin ışığında gerçekleştirilmiş olacaktır.