ok

Çocuklarda Ertelemenin Önüne Geçmek



Bu oyundan sonra toplayacağım... Tamam anne 1 dakka daha... Ödevimi sabah yapsam olur mu...

Ebeveyinlerin çocuklarından en çok duyduğu erteleme sözleri... Bu pazarlıklar, erteleme davranışının işareti olabilir. Erteleme, verilen görevlerin hep en son dakika tamamlanması ya da zamanında tamamlanmamasıdır. Çocuğunuzun erteleme davranışlarını gözlemleyin.

Erteleme davranışını fark ettiğiniz zaman, çocuğunuza sakince onun belli görevleri ertelediğini fark ettiğinizi ve ona bu konuda yardımcı olmak istediğinizi belirletebilirsiniz.

Onu elinden gelenin iyisini yapmaya çalışması yönünde teşvik edebilirsiniz. Bazı çocuklar eğer bir işi tam ve en iyi şekilde yapamayacaklarını düşünürlerse en başından bırakabilirler. Bu nedenle en iyisini değil sadece o görevi bitirmeyi hedeflemek, o işin daha kolay yapılmasını sağlayacaktır. Hedefi değiştirmek, çocuğun “en mükemmel olanı yapma” konusundaki endişesini azaltmasına yardımcı olacaktır.

Erteleme hastalığı nedenleri nelerdir?

♦️Motivasyon eksikliği
♦️Kötü zaman yönetimi
♦️Bitirememe kaygısı
♦️Mükemmeliyetçilik
♦️Bilgi eksikliği

Erteleme hastalığını yenmede en önemli adım plan yapmaktır. Verilen görevlerin her adımının yakından takip edilmesi, çocuğu görevlerini zamanında yapmaya teşvik edecektir. Tamamlanan görevlerin ertesinde çocuğu rahatlatacak aktiviteler ile ödüllendirme, erteleme hastalığını yenmede önemli etkendir.

Unutmayın, ertelemenin önüne geçmezseniz, alışkanlık haline gelerek çocuğunuzun hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

Siz de işleri sürekli ertelediğinizi düşünüyorsanız psikologlardan profesyonel destek alabilirsiniz.